Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Grafice și hărți interactive

Demografia Europei - statistici vizualizate, editia 2021  Această nouă publicație interactivă produsă de Eurostat își propune să aducă în atenție statisticile demografice, oferind vizualizări clare și caracteristici interactive pentru a ajuta utilizatorii nespecialiști să vadă ce ne pot spune statisticile europene oficiale despre modul în care populația se dezvoltă, îmbătrânește și multe altele.

 
Viata femeilor si a barbatilor in Europa – un portret statistic, editia 2020  - exista diferente mari intre vietile femeilor si barbatilor din Europa, dar exista si similitudini.
Aceasta publicatie digitala realizata de Eurostat isi propune sa compare femeile si barbatii in vietile lor de zi cu zi. In acelasi timp, arata cat de similara sau diferita este viata de zi cu zi a femeilor si barbatilor in tarile europene.
 

ATLASUL AGRICOL este proiectat ca un instrument de vizualizare date sub forma de harti si grafice dinamice, folosind imagini atractive si sugestive.
Acesta este structurat pe harti de intensitate cu date pe tara - cu date pentru ultimul an disponibil si cu un text care apare cand utilizatorul este cu mouse-ul asupra unui judet, si pe grafice cu date la nivel de judet - cu serie de date pentru ultimii zece ani sau ultimul an disponibil.
Cele cinci harti de intensitate acopera urmatoarele subdomenii: suprafata cu paduri si alte vegetatii forestiere, productia totala de fructe, productia totala de legume, productia totala de cereale boabe si productia de carne.

 
Tu in UE”este un instrument nou creat de Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene, care a fost conceput pentru toţi cetăţenii europeni. Acest infografic îţi dă posibilitatea de a compara unele aspecte ale modului tău de viaţă nu doar cu bărbaţi şi femei de aceeaşi vârstă din ţara ta ci şi cu media UE şi cu alte state membre ale UE.
„Tu în UE” constă din întrebări tip quiz despre viaţa cetăţenilor europeni pe 3 teme diferite: eu & viaţa mea, eu & condiţiile mele de trai şi eu & munca mea. Înainte de a începe, trebuie să selectezi ţara ta, sexul tău şi grupa ta de vârstă, care vor fi folosite ca bază de comparaţie.
Pentru fiecare întrebare şi răspuns poţi deschide setul de date sursă apăsând pe pictograma localizată în partea dreaptă jos a casetei. Procentajele prezentate în răspunsurile la unele întrebări sunt calculate de Eurostat pe baza datelor absolute din setul de date sursă.
 
Instrumentul interactiv de vizualizare a datelor „Tendinte economice” ofera fiecarui utilizator, indiferent de nivelul de pregatire profesionala, o privire de ansamblu rapida asupra evolutiei a opt indicatori economici principali.
Dupa selectarea unui indicator si a unei tari ( UE sau Zona Euro - ZE), va fi afisata sub forma grafica, tendinta indicatorului in ultimele 12 perioade de timp. In plus, utilizatorul poate adauga fie UE, fie ZE pentru comparatie.
Pentru unii indicatori, exista posibilitatea de a schimba perioadele de referinta. De exemplu, pentru datele de inflatie puteti alege intre "schimbarea fata de aceeasi luna a anului precedent" si "schimbarea fata de luna precedenta". Sub grafic, exista definitia indicatorului (click pe butonul „i”) iar pentru a accesa setul de date sursa faceti clic pe "+ Mai multe informatii").
 
Aplicatia "Tinerii europeni" este un infografic realizat de Eurostat, Biroul de statistica al Uniunii europene, destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani. Aplicatia permite compararea tinerilor din statele membre in ceea ce priveste integrarea lor in familie, conditiile de munca, hobby-urile si cum isi petrec tinerii timpul lor liber, ce studii au si cat de mult utilizeaza internetul si in ce scop.
Datele care sunt utilizate prin acest infografic, sunt cele disponibile in baza de date a Eurostat cu mici exceptii ce le puteti afla dand click pe icon-ul „i”.  
 
Infograficul "Calitatea vietii" va ofera posibilitatea de a compara statisticile din tara dvs cu media UE si cu alte State Membre UE. Dimensiunile calitatii vietii, asa cum sunt prezentate in acest infografic, sunt: conditiile materiale de trai, conditiile de locuit, ocuparea fortei de munca, educatia, starea de sanatate, utilizarea timpului, relatiile sociale, siguranta, guvernarea si mediul. Impreuna, acestea determina nivelul general de satisfactie a vietii. Dupa ce selectati o tara, puteti alege apoi una dintre dimensiunile mentionate mai sus. In mod normal, pentru fiecare dintre ele, sunt prezentati doi indicatori diferiti. In majoritatea cazurilor, un indicator ofera informatii in legatura cu nivelul de satisfactie a persoanelor, in timp ce celalalt indicator furnizeaza informatii obiective despre aceasta dimensiune. Puteti obtine mai multe informatii dand clic pe „i” de langa denumirea fiecarui indicator. Dand clic pe „Date“, puteti accesa sursa de date.  In partea de jos a fiecarei pagini, aveti, de asemenea, posibilitatea sa incorporati acest infografic intr-un alt website si sa-l impartasiti pe retelele de socializare.