| Home RGA | Informatii generale | Tabele | Contact |

1. Unitatea de observare si sfera de cuprindere

Recensamantul General Agricol 2002 s-a efectuat pe intreg teritoriul tarii, atat in mediul rural cat si in cel urban.

La definirea unitatii de observare s-a avut īn vedere specificul agriculturii romanesti, agricultura caracterizata de existenta a numeroase gospodarii agricole individuale, ce detin suprafete agricole foarte mici, dar care, cumulat, acopera o suprafata semnificativa, gospodarii care nu puteau fi neglijate la Recensamantul General Agricol 2002 (RGA 2002).

La stabilirea sferei de cuprindere s-au luat īn considerare atat micii producatori agricoli (exploatatii/ gospodarii agricole individuale), cat si unitatile cu personalitate juridica, care desfasoara activitati agricole (inclusiv unitatile cu alta activitate principala decat cea agricola, indiferent de forma lor de proprietate).

Pentru claritate si simplificare, la rezultatele preliminare ale RGA, clasificarea unitatilor de observare s-a facut dupa statutul juridic al acestora, respectiv:

a) exploatatie/ gospodarie agricola individuala (fara personalitate juridica), ca unitate de observare statistica la RGA 2002, reprezinta unitatea independenta din punct de vedere economic, indiferent de marimea ei, alcatuita din una sau mai multe persoane avand, īn general, legaturi de rudenie, care īsi desfasoara activitatea īmpreuna, sub o gestiune curenta unica, pentru realizarea unei productii agricole, indiferent de destinatia acesteia (pentru consum propriu, sau, īn principal, pentru vanzare).

b) unitate cu personalitate juridica, ca unitate de observare statistica la Recensamantul General Agricol, reprezinta unitatea independenta din punct de vedere tehnico-economic, indiferent de marimea ei si de tipul de proprietate, ce īsi desfasoara activitatea sub o gestiune curenta unica si, care, īn perioada de referinta, a avut ca activitate principala sau secundara agricultura.

Sfera de cuprindere a acestora a inclus:

-         societati/ asociatii agricole (Legea 36/ 1991);

-         societati comerciale (Legea 31/ 1990);

-         unitati ale administratiei publice;

-         unitati cooperatiste;

-         alte tipuri (fundatii, asezaminte religioase, etc.).

2. Procedeul de inregistrare

Inregistrarea datelor, in formularele RGA 2002, s-a efectuat conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 704/ 3 iulie 2002, astfel:

-         prin intervievarea directa, de catre recenzori, pentru exploatatiile/ gospodariile agricole individuale, pe baza liberei declaratii a cetatenilor;

-         prin autoinregistrare, de catre conducatorii unitatilor cu personalitate juridica, sub directa indrumare a recenzorului coordonator;

-         prin autoinregistrare, de catre personalul din aparatul propriu, pentru exploatatiile care apartin Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Justitiei si altor institutii publice exceptate.

3. Perioada de recenzare

Culegerea datelor s-a efectuat pe parcursul a doua luni (26 de zile lucratoare), īn perioada 2 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003.

4. Perioada si momentul de referinta

a) anul agricol (1 octombrie 2001 – 30 septembrie 2002), considerat ca perioada de referinta pentru informatiile privind:

-         modul de utilizare a terenului;

-         ingrasaminte si irigatii;

-         activitati neagricole;

-         agricultura ecologica.

b) 1 decembrie 2002, ora 0:00, considerat ca moment de referinta pentru informatiile privind:

-         efective de animale;

-         constructii agricole.

c) ultimele 12 luni (30 noiembrie 2001 – 1 decembrie 2002), considerate ca perioada de referinta pentru informatiile privind:

-         forta de munca in agricultura;

-         masini si echipamente agricole utilizate;

-         vanzari din productia proprie.

5. Suprafata agricola utilizata

Suprafata agricola utilizata reprezinta suprafata totala de teren agricol utilizat de o unitate ce desfasoara activitati agricole, suprafata ce poate fi amplasata atat īn localitatea de resedinta a exploatatiei agricole, cat si īn alte localitati. Se precizeaza ca exploatatiile au fost recenzate la sediul lor, cu īntreaga suprafata agricola utilizata, indiferent de amplasarea īn teritoriu a acesteia. “Formularul R.G.A.” pentru culegerea datelor a fost astfel conceput īncat, īn urma prelucrarilor ulterioare, sa ofere posibilitatea de a dispune de date distincte, atat pentru suprafetele agricole utilizate si/ sau efectivele de animale din localitatea de resedinta, cat si pentru cele aflate īn alte localitati. (Anexa 6, Formular R.G.A. - Capitol X, “Localizarea suprafetei agricole utilizate si a efectivelor de animale”).

De exemplu, īn situatia īn care un mic producator agricol locuieste īn satul Brandusa, comuna Bistret, din judetul Dolj, si utilizeaza suprafete agricole amplasate atat pe raza comunei de resedinta, cat si pe raza altor sate din judete limitrofe, suprafetele agricole utilizate, amplasate īn aceste judete, au fost īnregistrate la suprafata agricola utilizata a unitatii recenzate (satul Brandusa, unde se afla sediul unitatii agricole). Suprafetele amplasate īn alte localitati, decat satul Brandusa, se vor regasi īn Capitolul 10 din Formularul R.G.A., īn care vor fi nominalizate toate localitatile, cu SAU aferenta.

Suprafata agricola utilizata de catre toate unitatile recenzate pe raza administrativ-teritoriala a unei anumite localitati, poate fi mai mare sau mai mica decat suprafata agricola din perimetrul granitelor administrative ale localitatii.

6. Categorii de folosinta ale suprafetei agricole utilizate

a) Teren arabil - pamantul care se ara īn fiecare an sau la intervale mai mari de timp, conform unui sistem de rotatie a culturilor, īn scopul cultivarii plantelor anuale sau perene. Terenul arabil include si terenul ramas necultivat din cauza inundatiilor, colmatarilor, a altor calamitati cu caracter temporar sau a altor cauze. De asemenea, din aceasta categorie fac parte si terenurile ocupate cu sere, solarii, capsunerii, etc.)

b) Gradina familiala - suprafata destinata obtinerii produselor agricole, īn principal pentru consumul propriu al membrilor exploatatiei/ gospodariei agricole individuale. Gradina familiala este, īn general, separata de restul suprafetei agricole si este, deci, recunoscuta ca atare. O gradina familiala poate fi alcatuita atat din teren arabil, cat si din terenuri ocupate de culturi permanente. Aceasta are, in general, o suprafata mai mica de 10 ari.

c) Pasuni si fanete naturale (permanente) – terenurile acoperite cu vegetatie ierboasa, instalata pe cale naturala sau regenerata prin insamantare si destinate pasunatului animalelor sau recoltarii pentru obtinerea de fan.

d) Culturi permanente - culturile care ocupa solul pentru o perioada mai īndelungata de timp si de la care se obtin productii mai multi ani la rand, culturi pe care nu se practica un sistem de rotatie si sunt altele decat pasunile permanente. Culturile permanente cuprind suprafetele cu plantatii pomicole, arbusti fructiferi, vii, pepiniere pomicole, pepiniere viticole si terenul īn pregatire pentru vii, livezi si alte culturi permanente. De asemenea, sunt cuprinse si pepinierele (cu exceptia pepinierelor forestiere, necomerciale, care se includ la suprafete forestiere), cat si plantele pentru īmpletituri.

Suprafata agricola utilizata (SAU) - suprafata totala a terenurilor agricole, obtinuta prin īnsumarea categoriilor de folosinta prezentate mai sus, respectiv terenul arabil, gradinile familiale, pasunile si fanetele naturale (permanente) si culturile permanente.

7. Efectivele de animale

Reprezinta numarul total de animale, pe principalele specii, existent la data de 1 decembrie 2002.

8. Numarul de zile lucrate in agricultura

Reprezinta:
a) suma numarului de zile-om lucrate, īn ultimele 12 luni, de catre toti membrii exploatatiei/ gospodariei agricole individuale, pentru activitati exclusiv agricole, si

b) suma numarului de zile-om lucrate de catre salariati si alte categorii de personal, care au lucrat, īn ultimele 12 luni, īn cadrul unitatii recenzate.

9. Numarul de tractoare in proprietatea exploatatiei agricole

S-au recenzat toate tractoarele cu cel putin doua axe, cu pneuri sau senile, destinate īn principal, efectuarii lucrarilor agricole īn cadrul exploatatiei agricole, si care, īn ultimele 12 luni, se aflau īn proprietatea acestora.

 

 

TOP | © Copyright INS 2004 | Ultima actualizare: 30 Nov 2004

Home RGA | Informatii generale | Tabele | Contact